Vy över bergsmassig långt borta i fjärran, höljt i dimma
Logotyp för The Planner, företagets namn med stora bokstäver i svart med en röd bock-markör till höger.

ekonomi - projektledning - virtuell assistent

Kvitto över 4000kr - se till att inte förlora rätten till momsavdrag!

En förenklad faktura innebär det "vanliga" kvitto man majoriteten av gånger får när man handlar i butik. Där står det datum, identifiering av säljaren, varans eller tjänstens art samt vilken skattesats för moms varan köpts för.

En förenklad faktura går bra när ni handlar för under 4000kr, ex moms, men så fort köpet överstiger 4000kr, ex moms, så måste ni få en fullständig faktura, se nedan, för att inte förlora avdragsrätten för ingående moms.

Så när ni handlar för över 4000kr, ex moms, be alltid att få en fullständig faktura med ert företagsnamn på.

Det är viktigare än man kan tro, om man inte vill förlora avdragsrätten för momsen. Det finns nämligen en dom från Kammarrätten i Sundsvall (mål nr 2513-15) där ett kassakvitto, med en ingående moms på 1500kr, tillsammans med kontoutdraget inte godtogs av domstolen.

Detta gäller även vid utlägg, se vår info som heter ‘Utlägg - vilket underlag behövs’.


En fullständig faktura ska innehålla:
- Datum fakturan är utställd.

  • Ett unikt löpnummer för varje faktura baserat på en eller flera serier.

  • Säljarens momsregistreringsnummer.

  • Köparens momsregistreringsnummer om köparen är skattskyldig för köpet, så kallad omvänd skattskyldighet. (tex när man säljer byggtjänster till ett annat byggföretag)

  • Säljarens och köparens namn och adress.

  • Varornas mängd och art eller tjänsternas omfattning och art.

  • Beskattningsunderlaget för varje skattesats eller undantag, enhetspriset exklusive moms, samt eventuell prisnedsättning eller rabatt som inte ingår i enhetspriset.

  • Tillämpad skattesats.

  • Det momsbelopp som ska betalas. Om du använder vinstmarginalbeskattning ska du inte ange momsbelopp.
    - Datum då försäljningen av varorna eller tjänsterna utförts eller slutförts eller det datum då förskotts- eller a conto-betalning skett, om ett sådant datum kan fastställas och det skiljer sig från fakturadatumet.

Det är många saker som ska vara med, men om ni använder ett bokföringsprogram så ingår ofta en faktureringsmodul där alla dessa punkter är med.

Vi friskriver oss från eventuella felskrivningar och feltolkningar.

Fler frågor och svar

Virtuellt kontor, super trevliga och väldigt hjälpsamma. Fixar allt och är extremt serviceminded. Hjälper oss även praktiska frågor vid behov utanför den löpande redovisningen vi (MP Elektriska) har hos dem. 5/5 stjärnor!

- Mikael Pettersson, MP elektriska AB

The Planner är bästa bokföringsfirman jag anlitat. Sedan jag började anlita dem för två år sedan har jag järnkoll på min företagsekonomi och dessutom är de snabbast i världen på att svara på alla möjliga konstiga frågor jag kan tänkas ha om ekonomi. Kan varmt rekommendera dem! 5/5 stjärnor!

- Susanne Lorinder, Fotograf Sussi AB

Tidigare körde vi med en redovisningskonsult som var själv vilket vi tyckte var lite knackigt. Efter att vi bytt till The Planner så är precis allt mycket bättre! Jag visste sedan tidigare Helena (ägaren) var en stjärna på när det gäller att hålla koll på ekonomi och bokföring, hon är minst lika bra på att anställa personal som arbetar som henne. The Planner arbetar digitalt och strävar hela tiden att hitta effektivare lösningar för sina kunder och dem själva, då blir det bra! 5/5 stjärnor!

- Robert Svantesson, Mowin AB

Oerhört professionell och kunnig personal som alltid hjälper till med sin kunskap med ett leende. 5/5 stjärnor!

- Ronnie Sunnås, RMSC Marin AB

Jag är så nöjd med vårt samarbete, för tålamod och superbra input på alla lekmannamässiga frågor. Lär mig massor av att ha The Planner vid min sida. Rekommenderas varmt! 5/5 stjärnor!

- Maria Åsbrink, Åsbrink Kom AB

Pålitlig och ambitiös firma som tar hand om bokföringen och assisterar i planering och råd för utveckling av andras företag. Med energi och motivation varje gång! 5/5 stjärnor!

- Axel H, Axelbrott AB

Jag har bara bra saker att säga om The Planner. Trevliga, proffsiga och hjälpsamma. Kan varmt rekommendera! 5/5 stjärnor!

- Richard Forsell, Hagby Elektriska AB

Jag har vart kund hos the planner sen jag startade min enskilda firma och nu med mitt AB. Alltid snabba svar, pålästa om förändringar kring regler osv samt ett ärligt intresse i sina kunders företag! Skulle rekommendera alla som startar företag att kontakta Helena 5/5 stjärnor!

- Max Isaksson, Max Props AB

Vi på Relox Robotics AB tar hjälp med bokföring via The Planner Sweden AB och vi är supernöjda med samarbetet! 5/5 stjärnor!

- Marcus Olsson, Relox Robotics AB